Av: Nora, Mia, Kirsten, Joachim
Innledning:
Samlingen av ulike læremidler blir stadig større. Elever jobber på andre måter enn før, og det vil alltid være varierende hva som funker for de forskjellige elevene. For å kunne tilpasse elevene i størst mulig grad er det viktig at lærerne kjenner godt til læremiddelet. I denne oppgaven skal vi presentere og vurdere et læremiddel som vi har blitt kjent med gjennom praksisperioden.
Tittel: Campus Inkrement
Læremiddelets URL: https://campus.inkrement.no
Dato for vurdering av læremiddelet: 31. Oktober 2023
Fag: Matematikk
Klassetrinn: 6. trinn
Generelt om Campus:
Campus Inkrement er Norges største tjeneste for omvendt undervisning og er utviklet av Inkrement AS. Målet til Campus Inkrement er å løfte alle elever i realfag. Læremiddelet er oppdatert i tråd med Kunnskapsløftet 2020. Nettsiden krever innlogging på feide, og er gratis i 30 dager. Utover dette krever det at skolen har lisens til å bruke det.
Som lærer får du et godt innblikk i hvordan elevene gjør det på de forskjellige oppgavene. Det er funksjoner som gjør at det vises hvor lang tid elevene bruker på hver oppgave. Hvor ofte en elev tar bruk av fasit er også tilgjengelig for lærerne. Det vises også hvilke tema som bør jobbes mer med, eller hvilke temaer som elevene mestrer best. Dette fikk vi erfare at det var nyttig når lærerne på trinnet skulle ha foreldresamtale.

Type læremiddel:
Portal: Campus er en innholdsportal som handler om et spesifikt fag, matematikk. Campus er bygget opp av mindre forløp, eller kapitler, som for eksempel desimaltall, brøk, geometri. Hvert kapittel har egne mål og ulike didaktiske metoder for å komme frem til svaret. Selve strukturen for nettsiden er bygget opp likt med forklaringsvideoer først, test-deg-selv-oppgaver, arbeidsoppgaver og egenvurdering til slutt. Elevene kan bevege seg fritt mellom de oppgavene og vanskelighetsgradene i kapittelet.
Tilbakemeldinger fra elever:
Vi fikk snakke med elevene i en matematikkøkt. Der spurte vi om hva de mente om Campus, og hva som eventuelt var bra eller mindre bra. Til svar fikk vi at elevene syns det var kjekt å jobbe på pc. De begrunnet det med at de syns det var kjedelig å føre oppgaver på ark, og at derfor var digital jobbing veldig gøy.
Elevene svarte også at videoene som følger med oppgavene gir gode forklaringer på temaet og oppgaveløsing. Elevene kan gå tilbake og se på videoene når de ønsker under økten hvis de har behov for det. Det er gode test-deg-selv-oppgaver som elevene opplever som varierte og utfordrende til sitt nivå.
Tilbakemeldinger fra lærere
Vi forhørte oss med lærerne hva de synes om bruken av Campus. De var de eneste på denne skolen som brukte dette læremidlet, og hadde etterspurt tilgangen av det selv. De synes det fungerte utrolig godt, ettersom de fikk god oversikt over hvordan elevene ligger an. De får også bedre tid til å veilede elevene ut ifra sitt nivå, ettersom læremidlet vurderer nivået til elevene selv. Lærerne får også opp hvor mye elevene har arbeidet med læremidlet hjemme, hvem som har vært inne på de ulike oppgavene, når elevene har trykket på “vis fasit” istedenfor å regne selv osv.

Skjermdump fra Campus (hentet fra Google). Her får lærerne en oversikt over hvordan elevene ligger an.
Her får læreren opp hvordan elevene vurderer hvert tema. De får også opp hva elevene har skrevet at de ønsker hjelp med.

Hvordan vil dette læremiddelet fungere for andrespråkselever?:
Andrespråkselever i klassen opplevde at videoene på Campus var hjelpsomme. Da kunne elevene pause videoene når det trengtes og det var også mulig å få forklaringen igjen hvis det var noe som var vanskelig å forstå første gangen. Elevene opplevde likevel at de trengte hjelp fra lærer da det kunne være ord elevene ikke forsto i videoene eller tekstoppgavene.
I tekstoppgavene finner vi også at det ikke lenger kun er Kari og Ola som er oppgavens hovedpersoner. Hovedpersonene kan være idrettsutøvere fra andre land som deltar i OL, eller navnene i oppgaven speiler et mer flerkulturelt samfunn.
Ulemper med Campus:
Selv om elevene som vi snakket med er godt fornøyd med hvordan campus fungerer, finnes det alltid ulemper. Campus er et digitalt læringsmiddel, uten fysisk bok som støtte. Sammenlignet med multi, der det finnes digital læringsarena og fysisk bok som elevene jobber med. Dette kan være negativt på den måten at den skriftlige delen av matematikkfaget forsvinner. For at elevene skal få trening i føring av tall og symbol må det derfor legges til skrivebøker i tillegg til læremiddelet. En annen ting som kan være negativt er at læremiddelet krever internett og en pc eller ipad. Skolene må ta ansvar for at utstyret er tilgjengelig for elevene i skoletiden. En kan aldri garantere at enhver familie disponerer en pc, selv om det er vanlig. Det samme gjelder tilgang på internett . For de gjeldende elevene vil det derfor være utfordrende å jobbe med lekser utenfor skoletiden. Gjennom observasjon av dette læremiddelet fikk vi se hvordan våre elever og lærere brukte Campus. Elevene disponerer personlige Chromebooks, og har i tillegg kladdebøker, der det er forventet at elevene kladder oppgaven før de fører svaret inn digitalt. Med tanke på de nevnte utfordringene med læremiddelet, vil denne organiseringen gjøre at ulempene blir mindre.
Scoring av læremiddelet:
Læremiddelet er trenende, da elevene får god øving i å repetere oppgaver. Videre er læremiddelet proffesjonssimulerende fordi det følger målene i læreplanen. Læremidlet er lagt opp til samme plan som læreboken. Ettersom Campus er et digitalt læremiddel vil det hele tiden oppdatere seg i tråd med læreplanverket.
Vi opplever også læremidlet som stillasbyggende, ettersom lærerne kan gi elevene tilgang til fasit eller alternativer når de gjør oppgaver.Disse stillasene kan fjernes når elevene mestrer oppgavene i større grad.
Læremiddelet kan ses på som formildende, fordi campus tar flere didaktiske grep for å formidle kunnskap til elevene. Den formidles blant annet gjennom videoer der en person forklarer mens han viser visuelt.
Til slutt vil vi rangere det digitale læremidlet på en skala fra 1-4 som 3 fordi den viser elevens fremgang, samtidig som det viser hvordan læreren kan hjelpe elevene videre. Dette betyr at opplæringen i stor grad tilpasses elevens beste, fordi tilbakemeldingene går ut ifra hva hver enkelt elev mestrer og ikke mestrer. Lærerne opplever at det er tidsbesparende, som frigjør mer tid til å veilede elevene, fremfor å rette gjennom en bunke med lærebøker. Ulempene er som tidligere nevnt at læremiddelet kun er digitalt uten fysisk bok. Dette ses på som negativt fordi elevene mister treningen i å føre mattestykker. Campus som læremiddel krever ikke kladdebok, og derfor mister eleven muligheten til å kunne gå tilbake i et regnestykke det eventuelt ble gjort feil.