Campus Inkrement

I praksis høsten 2023 har vi fått i oppgave å undersøke og vurdere ett av de digitale verktøyene som blir praktisert på praksisskolen. Det verktøyet vi har valgt, og blitt bedre kjent med er det matematiske digitale verktøyet Campus Inkrement. I løpet av praksisperioden har vi gjort oss kjent med verktøyet, drøftet fordeler og ulemper, diskutert og samhandlet med både lærer og elever som bruker verktøyet om hva de syns om Campus, se og vurdere om hvorvidt Campus tilrettelegger for barn med annen kultur og/eller språklig bakgrunn før vi til slutt tar en helhetsvurdering av Campus ved bruk av ett scoringsskjema.

Hva er Campus Inkrement?

Campus inkrement er ett digitalt læreverktøy som blir brukt i faget matematikk. Her legges det til rette for undervisning for alle klassene på barneskolen, ungdomsskolen og videregående skole. Vi har observert og brukt Campus i 6. trinn og 7. trinn denne praksisperioden. Programmet inneholder varierte undervisning med alderstilpassede forklaringsvideoer og illustrasjoner, og oppgaver som tilsvarer disse. Fordeler med videoene er at det gir læreren en unik mulighet for omvendt undervisning. Det vil si at selve undervisningen kan skje for eksempel hjemme som lekse, mens læreren kan bruke skoletimene på veiledning og støtte til elevene.

Oppgavene er nivåbasert, og er markert med grønn (enkel), rød (middels) og svart (vanskelig). Dette gir mulighet for tilpasset opplegg for de elevene som trenger det. Læreren kan selv gå inn og velge ulike oppgaver og undervisning, og tildele de til elevene slik at elevene enkelt kan finne frem til de riktige oppgavene og videoene, oppgaver og videoer som tilsvarer det nivået den enkelte elev ligger på.

Campus Inkrement har også egne digitale prøver til hvert kapittel, som læreren enkelt kan ta i bruk dersom det ønskes for digital prøve.

Fordeler og ulemper med Campus Inkrement

Fordeler:

  • Campus er godt strukturert og enkel for elevene å håndtere.
  • Videoene er både faglig og didaktisk gode.
  • Tematikken og oppgavene er knyttet til læreplanen.
  • Gir læreren mulighet for omvendt undervisning, som skaper mulighet for varierte undervisningstimer.
  • Gir elevene mulighet til digitale prøver, hvor man får resultatet med en gang prøven er levert.
  • Legger til rette for at elevenes progresjon i Campus blir naturlig og god.
  • Hvert tema er delt inn i underemner som henger sammen og bygger videre på hverandre.

Ulemper:

  • Elevene kan få en enorm mengde skjermtid.
  • Elevene får ikke vist utregning, selv om mange av oppgavene oppfordrer elevene til å kladde med penn og papir før de skriver inn svaret i Campus.
  • Legger opp til mye individuelt arbeid, lite samarbeid.
  • Kan fort bli en «hvilepute» for læreren dersom læreren ikke «orker» å planlegge timen godt.

Hva sier lærer og elever om bruk av Campus Inkrement?

I våre samtaler med elever ved praksisskolen, kommer det frem at de i aller størst grad forholder seg til det utvalget læreren har gjort. Verktøyet legger opp til en nivådifferensiering i oppgavene sine, men for at denne skal komme til sin rett ville det vært en styrke om elevene selv valgte oppgaver. De elevene vi har snakket om, uttaler at de aller helst starter med grønn løype når det introduseres et nytt tematisk område. Dette gjør de av ulike årsaker, men den mest gjennomgående begrunnelsen er at de da får en slags oppvarming til temaet. Også i denne utvelgelsen som elevene gjør, opplever vi at litt av funksjonaliteten til læreverket forsvinner. Det er mange av de elevene med stor matematisk forståelse som kunne hatt nytte av å utfordre seg selv i større grad.

Av oppgaver elevene velger å løse, så finnes det som tidligere nevnt flere muligheter for både differensiering og tildeling. Dette tenker vi at legger til rette for at alle elver, uansett forståelse, vil ha muligheten til å oppleve både mestring og utfordring. Tilbakemeldingene fra elevene er at de likevel velger vekk denne muligheten. Det er et fåtall av elevene som har tatt aktive valg for å løse mer utfordrende oppgaver, og på den måten holder de seg mest i flytsonen.

Tilrettelegges det for barn med annen kultur og/eller språklig bakgrunn?

I tillegg til bokmål og nynorsk, legger Campus Inkrement til rette for engelsk og ukrainsk i både videoene og oppgavetekstene. Selve nettsiden og alt utenom videoer og oppgaver kan oversettes til både norsk og engelsk. Her kunne vi ønsket at valgmulighetene for ulike språk var mer variert, og gjerne oversatt på hele nettsiden istedenfor bare videoer og oppgavene, men det legger samtidig også til rette for at elevene enklere kan kunne lære seg norsk.

Vår vurdering av Campus Inkrement

Når vi har vurdert Campus har vi blant annet tatt i bruk ett scoringsskjema. Ut ifra scoringsskjemaets kategori øving og repetisjon syns vi Campus scorer godt på alle underpunkter. Det legges opp til gjentatte aktiviteter som er koblet til læreplanen, og elevene får umiddelbar respons underveis. Dette gjør at Campus er ett godt læreverk til bruk av repetisjon og øving i matematikk.

Neste kategori vi har vurdert er formidlende trekk. Under denne kategorien er det flere punkter som ikke er relevant for Campus, men formidlingen legger opp til både repetitivt arbeid, men også mer utforskende oppgaver. Det legges også opp til at elevene er aktive i arbeidet, og må selv søke kunnskap i oppgave de jobber med, og det er lagt opp til ulik pedagogisk tilnærming innenfor samme tema.

Den strukturelle oppbyggingen til Campus legger opp til at elevene kan få hjelp og støtte til å gjøre oppgaver som kan oppfattes vanskeligere enn det nivået de normalt jobber med. Oppgaver og teori er sterkt læreplanknyttet, og man kan enkelt finne ut hvilke læreplanmål man jobber med. Utover dette har Campus mange strukturelle muligheter, men vi ser ikke disse benyttes i praksis.

Den siste kategorien som handler om hvorvidt Campus legger opp til at elevene får ett profesjonsfellesskap, der mener vi har bruken på praksisskolen gjør denne kategorien irrelevant for vår scoring i vurderingen. Det ligger mye funksjonalitet i Campus hvor man kan legge opp til ett større profesjonsfellesskap, men det vi har sett i praksis gjør at dette er irrelevant.

Samlet sett scorer vi Campus Inkrement til 2 på en skala fra 1-4. Dersom vi hadde tatt hensyn til funksjonalitetene i Campus ville vi gitt scoren 3 av 4, men med den bakgrunnen vi har med Campus i praksis lander vi på 2.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *