Campus Inkrement

Fag: Matematikk         Tema: Programmering        Trinn: 7        Vurderingsdato: 02.11.2023

Campus Inkrement er et digitalt læremiddel som brukes på over 1000 skoler i Norge, og er Norges største tjeneste for omvendt undervisning. Omvendt undervisning går ut på at elevene ser på undervisningsvideoer om et tema og deretter får kontrollspørsmål og oppgaver som de arbeider med individuelt. Ofte brukes det som lekse hjemme hvor elevene forbereder seg på tema som de skal ha på skolen. Campus Inkrement utvikles og driftes av Inkrement AS, som er et teknologiselskap bestående av utviklere og pedagoger med lang erfaring innen digitale læremidler. Vi har observert en 7.klasse som arbeidet med Campus Inkrement i en matematikktime, hvor programmering var temaet for timen. Ut fra observasjoner av læremiddelet i bruk, et skåringskjema og samtaler med lærere og elever, vil vi nå komme med vår vurdering av Campus Inkrement som et digitalt læremiddel.

Læremiddelets utforming

Figur 1: Bilde av PC-en til en elev som arbeider på Campus Inkrement.

I figur 1 har vi tatt bilde av PC-en til en elev som arbeider på Campus Inkrement. Her kan man se at det er ei linje nederst på siden som varierer mellom video-tegn og spørsmålstegn. Dette viser hvordan arbeidet er lagt opp: eleven ser først en video og deretter svarer hen på et kontrollspørsmål/oppgave for å se om hen har forstått videoen. Slik veksler arbeidet inne på læremiddelets nettside. Eleven har mulighet til å skrive svaret sitt nederst og trykke på en knapp som gir fasiten. Læremiddelets utforming for elevene vurderer vi som enkel og ryddig, slik som et læremiddel for barneskolen bør være.

Tekstboks: Figur 2: Skjermbilde av lærerens oversikt over en klasse. Navnene til elevene er dekket over med et blått rektangel.

Vi syns læremiddelets utforming for lærere er enda mer oversiktlig og ryddig. Læreren kan opprette klasser inne på læremiddelet hvor de får god oversikt over hver enkelt elevs arbeid, slik man ser på figur 2. Man kan hente frem statistikk etter hver time elevene har arbeidet med Campus Inkrement. Se figur 3. Da kan man blant annet se hvor mange oppgaver de har løst, hvor langt de har kommet i progresjonen, hvor lang tid de brukte på videoer og oppgaver og hvor lenge de arbeidet aktivt. Læreren kan finne frem statistikken for både hele klassen og den enkelte elev. Man kan også enkelt finne frem til hvordan klassen og den enkelte elev ligger an i de ulike matematiske temaene og få en oversikt over hvilke tema de mestrer og ikke.  

Tekstboks: Figur 3: Skjermbilde av statistikken over klassen i temaet «Programmering».

Når elevene arbeider på Campus Inkrement, har de muligheten til å rekke opp hånden digitalt på læremiddelet. Se figur 4. Da vil læreren få opp et varsel på PC-en sin og kan hjelpe eleven. Denne måten for undervisning oppleves som mer effektiv enn felles tavleundervisning. Eleven slipper å holde sin fysiske hånd oppe for å vente på at læreren skal se dem, og de har mulighet til å arbeide videre med andre oppgaver frem til læreren kommer. Dette frigjør også læreren for mye tid og gir hen muligheten til å følge opp og hjelpe dem som trenger det.

Et bilde som inneholder skjermbilde, tekst, programvare, Dataikon

Automatisk generert beskrivelse
Tekstboks: Figur 4: Skjermbilde av siden hvor læreren får opp om noen har rukket opp hånden.

Opplæringseffekt ved læremiddelet

I skåringskjemaet vi har brukt, skårer læremiddelet høyt på opplæringseffekt. Elevene utvikler ferdighetene sine ved å øve gjentatte ganger på samme type oppgaver, og oppgavene blir gradvis vanskeligere. Elevene får en umiddelbar tilbakemelding om de har svart riktig eller galt på en oppgave. De har også mulighet til å se fasit mens de gjennomfører oppgaven og etter de har svart. Det oppfatter vi som litt utfordrende, både for man kan velge å se fasiten før man har prøvd å svare selv og fordi forklaringen av fasiten er for vanskelig for enkelte elever.

Egenvurdering

Etter elevene har sett videoene og gjort oppgavene til emnet de jobber med, får de muligheten til å gjøre en egenvurdering. Der får de muligheten til å skrive noen setninger om emnet og det er bare læreren som kan lese den. På denne måten får elevene mulighet til å vurdere seg selv og eget arbeid.

Tekstboks: Figur 5: Skjermbilde av siden hvor læreren får opp egenvurderingene til elevene. Her har læreren ikke hatt krav om at elevene må skrive egenvurdering, derfor er egenvurderingene ubesvarte.
Et bilde som inneholder skjermbilde, programvare, tekst, Dataikon

Automatisk generert beskrivelse

Elevenes vurdering av læremiddelet

I vurderingen av læremiddelet har vi ønsket å få elevenes tanker om Campus Inkrement. Etter en undersøkelse i klassen og samtale med enkeltelever viser det at elevene har blandet opplevelser med læremiddelet. De fleste er enige om at de liker å arbeide med digitale matematikkoppgaver bedre enn på ark.  For den “gjennomsnittlige” eleven oppleves Campus Inkrement som et godt didaktisk læremiddel, men for de som er på ytterkantene av karakterskalaen fungerer det ikke like godt. For de som er ekstra faglig sterke, oppleves læremiddelet som kjedelig og for mye repetisjon av oppgaver de mestrer. For de som sliter med matematikk, dysleksi eller har et annet morsmål, kan noen videoer oppleves som vanskelig forklarte og utfordrende å forstå.

Lærers vurdering av læremiddelet

Læreren vi har intervjuet vurderer Campus Inkrement som et godt didaktisk læremiddel fordi man får en god oversikt over elevenes arbeid, og det frigjør tid til å kunne hjelpe dem som trenger det. Man kan også legge inn når oppgaver og videoer skal være tilgjengelig, som vil si at man kan planlegge undervisningen enklere. Han opplever at elevene jobber godt, mer selvstendig og fokusert når de bruker Campus Inkrement i timen.

Vår endelige vurdering av læremiddelet

Vi vurderer Campus Inkrement som et av de bedre didaktiske læremiddelet som brukes i barneskolen. De fleste elevene liker å arbeide med dette læremidlet, både bedre enn på ark og andre digitale læremidler. Utformingen oppleves oversiktlig, spesielt for læreren som får en god oversikt over arbeidet til hver enkelt elev og klassen som helhet. Det virker som læremiddelet har en god effekt på læring og ro i timene. En kritikk vi har av læremiddelet, er at det fokuseres på pugging og drilling av oppgaver. For de ekstra faglig sterke elevene og for de som sliter, oppfattes slike puggeoppgaver som kjedelige, lite motiverende og enten for lette eller for vanskelige. Likevel ser vi mer positive erfaringer og god læring med Campus Inkrement enn negative. Vi kan derfor se for oss at det vil være aktuelt å bruke dette inn i vår undervisning.


Posted

in

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *